W botanice drzewo owocowe jest nagą strukturą korzeniową na dole roślin kwiatowych, która jest całkowicie utworzona przez jajnik żeńskiego narządu rozrodczego zwanego zalążkiem. Zalążek jest otoczony kapsułką zawierającą zarodek (zona). Jest to zarazek, który w normalnych warunkach rozwija się w zalążek, który rozwija się w trakcie cyklu miesiączkowego aż do równonocy jesiennej. W tym czasie owoce zaczynają wysychać i opadać z gałęzi drzew.

Cały proces rozwoju owocu z nie owocującego owocu może trwać ponad dwa lata. W momencie dojrzałości (kiedy owoc oddziela się od rośliny nasiennej) owoc będzie gotowy do sprzedaży lub spożycia. Istnieje wiele rodzajów owoców, takich jak morela, jeżyna, wiśnia, cytryna, pomarańcza, gruszka, malina, truskawka, słonecznik, arbuz i pomarańcza warzywna.

Większość owoców można podzielić na dwie klasy, te z kwiatami i te bez kwiatów. Jajniki zawierały pojedynczy kwiat w środku środkowej części owocu lub mogą znajdować się na powierzchni miąższu. Niektóre owoce mogą mieć kwiaty na końcach gałązek. Jajniki są obecne w niektórych owocach, takich jak arbuzy i winogrona. Owoce z kwiatami mają nasiona, które są otoczone cienką skórką, która chroni je przed uszkodzeniem podczas transportu i przechowywania.

Sam owoc składa się ze stałej masy zazębiających się komórek zwanych nasionami lub kapsułkami. Ma cienką warstwę galaretki, gdy jest owocem lub owocem nasiennym. W niektórych owocach nasiona są odsłonięte podczas zbioru. Wnętrze owocu składa się z jednokomórkowego obszaru zwanego miazgą. Większość owocu (w tym nasiona i cały miąższ) składa się z wody.

Skład każdego owocu ma cechy, które odróżniają go od siebie. Różne kształty i kolory poszczególnych owoców zostały określone botanicznie. Ten proces nazywa się klasyfikacją. Jeśli owoc ma bardzo okrągły kształt, podczas gdy inne mają bardziej spłaszczony wygląd, mówi się, że jest to owoc miąższowy.

Ta klasyfikacja może również obejmować suszone figi, gruszki, jabłka, morele, daktyle, kiwi, mango, cytryny, limonki, a nawet nektarynki. Zjadane owoce są rozbijane, aby nadać im słodką i kremową konsystencję. Większość owoców dojrzewa albo przed spożyciem, albo po dojrzeniu. O stanie dojrzałości owocu decyduje jego kolor, kształt i znajdujące się w nim struktury komórkowe. Kolor dojrzałych owoców jest zwykle brązowy, ale termin ten odnosi się raczej do czasu, kiedy owoc jest przejrzały niż do koloru owocu.

Wszystkie owoce należące do klasy fig mają nasiona. Dojrzała figa jest gotowa do spożycia, podczas gdy pomidor, który nie ma jeszcze nasion, jest uważany za niedojrzały pomidor. Figa bez pestek jest jednym z najrzadszych rodzajów fig, a co za tym idzie najdroższym. Pomidor, który został pokrojony na pół, a następnie ostrożnie umieszczony w szklance wody z owiniętym sznurkiem, pozostanie taki przez długi czas, ponieważ dojrzeje naturalnie.

Fałszywy owoc odnosi się do każdego owocu, który nie ma żadnych możliwych do zidentyfikowania cech, które mogłyby uczynić go fałszywym owocem. Należą do nich mango, ananas, jagoda i jabłko. Z drugiej strony prawdziwe owoce zwykle mają pewne cechy fizyczne, które pomagają je zidentyfikować, takie jak żółtawe jajniki. Fałszywe owoce zbiera się głównie do celów ozdobnych.